4 redenen om voor eindexamentraining te kiezen

Maken jij en je kind zich zorgen om het eindexamen? Zijn er een aantal vakken waar het kwartje gewoon nog niet is gevallen? En waar je kind vaak slecht in scoort?

In dit soort gevallen is het raadzaam een examentraining te overwegen. Een examentraining is een stoomcursus van enkele dagen waarin de leerling intensief wordt begeleid voor een examen. In deze blog vertel ik je meer wat je van een examentraining kunt verwachten

Overzicht

Een van de voornaamste functies van een eindexamentraining is het bieden van overzicht van alle examenstof. De scholieren leren in korte tijd wat de hoofdonderwerpen zijn, en leren op welke aspecten ze extra moeten letten. Normaal gesproken wordt de eindexamenstof natuurlijk besproken gedurende de hele bovenbouw. Sommige stof is dan ver naar achter gezakt. Door alles even te herhalen, frissen ze kennis uit de voorgaande jaren weer op. 

Extra uitleg

Niet bij iedere scholier valt het kwartje op hetzelfde moment. Soms duurt het net even langer voor je een bepaalde formule of techniek onder de knie krijgt. En dat zie je terug in de resultaten. Het voordeel van een examentraining is dat de uitleg eens door heel iemand anders wordt gegeven. Misschien legt de examentrainee de stof wel op zo'n manier uit, dat de leerling het in één keer wel begrijpt. En anders zal hij of zij manieren blijven zoeken om de stof over te brengen, tot het kwartje valt.

Hogere cijfers op diploma

Ook wanneer leerlingen al goed scoren voor bepaalde vakken, kunnen ze alsnog kiezen voor een eindexamentrainig. Het kan zo zijn dat ze graag een extra hoog cijfer op hun diploma willen. Bij populaire studies, zoals bedrijfskunde of geneeskunde, kan er immers sprake zijn van een selectieprocedure. Leerlingen met hoge eindcijfers maken meer kans door de selectie te komen.

Zelfvertrouwen

Een van de grootste voordelen van een eindexamentraining is dat de scholieren meer vertrouwd raken met het maken van examens. Ze oefenen niet alleen met het maken van oude examens, maar krijgen ook allerlei tips en tricks aangeleerd hoe je het maken van een examen aanpakt. Hoe zorg je dat je een vraag zorgvuldig leest, hoe formuleer je je antwoord het beste, hoe ga je om met de tijd? Dat is kennis die ze niet alleen voor één vak kunnen gebruiken, maar op iedere examen kunnen toepassen. Al met al zullen leerlingen met meer zelfvertrouwen hun laatste toets op de middelbare school maken. En vaak is dat gegeven alleen al genoeg om de cijfers omhoog te krikken.

Geef een antwoord