Voorkom gehoorschade en bescherm je zintuig

De 5 meest bekende zintuigen zijn horen, zien, voelen, ruiken en tot slot proeven. Iedereen is wel met deze zintuigen bekend. Maar, zorgt iedereen er ook goed voor? Wanneer je schade oploopt aan een zintuig, is dit vaak niet meer terug te draaien. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk je best te doen om schade te allen tijde te voorkomen. In deze blogpost gaan we in op je gehoor.

Heb jij het al gehoord?

Je gehoor gebruik je veel in je dagelijkse leven, misschien nog wel meer dan je nu eigenlijk denkt. Je gehoor is er niet alleen om muziek te luisteren, maar ook bijvoorbeeld voor het communiceren met anderen. Verder waarschuwt je gehoor je in het verkeer. Ook kun je stemmen waarnemen van geliefden die jou een gevoel van vreugde kunnen geven. Al met al zorgt ons gehoor voor een veel leukere belevenis van de wereld. Maar, veel mensen lopen in de loop der jaren gehoorschade op. Dit kan erg vervelend zijn en een belemmering vormen in je dagelijkse leven.

Oorzaken van gehoorschade

Veel mensen beschermen zich niet goed tegen harde geluiden en lawaai. Zo kunnen geluiden boven de 80 decibel al schadelijk voor je zijn. Dit niveau is al snel bereikt. Wanneer je langdurig bloot wordt gesteld aan deze harde geluiden, zorgt dit gegarandeerd voor schade aan je gehoor. Niet alleen harde geluiden zorgen voor schade, ook langdurig lawaai kan de boosdoener zijn. Denk aan verbouwende buren of een snoei apparaat om de heg te snoeien enzovoorts. Wanneer je in harde geluiden terechtkomt of zelf lawaai gaat veroorzaken, is het verstandig om bescherming te dragen. Denk aan een speciale geluiddempende koptelefoon of speciale oordoppen. Deze zorgen ervoor dat je gehoor in optimale staat blijft. Heb jij al schade opgelopen? Dan kun je een hoortoestel kopen.

Schade kun je niet altijd voorkomen

Helaas kun je door je oren te beschermen, niet altijd de schade in de toekomst voorkomen. Er bestaat namelijk ook zoiets als ouderdomsslechthorendheid. Hier heb je zelf geen invloed op. Wél kun je door je gehoor daarnaast te beschermen, de algehele schade verminderen. Daarnaast lopen veel mensen gehoorschade op door een oorontsteking. Vandaar dat het ook belangrijk is om dit te voorkomen. Zorg ervoor dat je medicatie neemt bij een ontsteking. Een snelle reactie, kan de schade beperken. Ook is het goed om je oren goed schoon te houden zonder deze te beschadigen met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Wil jij oorsmeer op een veilige manier verwijderen? Schaf dan een speciale tool aan. Hiermee verwijder je het oorsmeer zonder daarbij schade aan te kunnen richten aan je oren zelf.

Geef een reactie